Kinderen in een echtscheiding

Kinderen komen in een echtscheiding terecht zonder dat ze dat willen, en dat heeft grote invloed. Als vader of moeder ben je samen de ouders van de kinderen, en dat blijf je, je leven lang. De verantwoording die je voor de kinderen draagt als je nog bij elkaar bent, heb je ook na de scheiding. Vaak is het lastig daar goede afspraken over te maken. De mediator kan daarbij helpen.

Informatie voor ouders

Een heel goede bron van informatie over kinderen in een echtscheiding is de website van Villa Pinedo. Deze website is niet alleen een site waar kinderen kunnen chatten met andere kinderen over wat een scheiding met ze doet, maar ook biedt de website veel informatie én een online workshop voor gescheiden ouders. Een goede indruk van wat je kunt verwachten geeft dit animatiefilmpje.

Zorgverdeling

Even belangrijk is de zorgverdeling voor de kinderen. Die is zó belangrijk dat er een wettelijke verplichting is om een ouderschapsplan te maken met afspraken over hoe jullie de zorg gaan verdelen, hoe de omgang geregeld wordt, waar de kinderen wonen, en alle andere zaken waarover jullie afspraken willen en kunnen maken.

Kinderalimentatie

Behoefte: Het is jullie wettelijke plicht als ouders om aan je kinderen de zorg te blijven geven, zoals die ook tijdens het huwelijk was. Uitgaande van de leefsituatie tijdens jullie huwelijk wordt de behoefte van de kinderen bepaald, dat is de hoeveelheid geld die jullie tijdens het huwelijk samen aan de kinderen besteedden.

Draagkracht: Na het huwelijk is er een nieuwe situatie. Inkomens zijn niet meer samen, er zijn vaak twee woningen en misschien een andere partner. Die nieuwe situatie is het uitgangspunt van een draagkrachtberekening: hoeveel geld kan elke ouder in de nieuwe situatie bijdragen aan de zorg voor de kinderen. Op basis van dié berekening, en de eerder genoemde behoefte kunnen jullie de kinderalimentatie vaststellen. Ik kan die berekening maken, waarbij ik rekening houd met toeslagen van de overheid, en andere belangrijke gegevens. Zo’n berekening van de kinderalimentatie geeft een goed inzicht van hoeveel vader en moeder ieder kunnen bijdragen aan de zorg voor de kinderen.

Kinderen houden van jullie allebei

Kinderen zijn enorm trouw aan jullie allebei als ouders. Dat betekent dat als jullie ruzie maken, zij van binnen verscheurd worden. Als jullie als ouders geen goede afspraken kunnen maken over de zorg voor en de omgang met de kinderen is dat vervelend voor jullie, maar tegelijk rampzalig voor jullie kinderen. Daarom voer ik bijna altijd ook gesprekken met de kinderen, om ervoor te zorgen dat wat voor hun belangrijk is ook aan de mediationtafel besproken gaat worden. Uiteraard heb ik voor die gesprekken toestemming van jullie als ouders nodig.

Heb je een brug nodig waar nu een kloof is?

Als echtscheidingsbemiddelaar bij Just Mediation Nijkerk en omgeving kan ik jullie helpen in deze lastige tijd. Voor vragen kunnen jullie ons vrijblijvend bereiken via info@justmediation.nl of door het contactformulier in te vullen.

Helpt een brug bouwen waar nu een kloof is.Neem contact op