Kosten

Echtscheidingsmediation is in principe een snelle manier van werken. Daardoor zijn de kosten voor mediation vaak overzichtelijk. En één mediator is goedkoper dan twee advocaten.Veel hangt er natuurlijk vanaf hoe snel jullie tot overeenstemming kunnen komen.

Toevoeging

Daarbij komt dat de overheid (als je daarvoor in aanmerking komt) bijdraagt in de kosten van een echtscheidingsmediation. Dat heet een ”toevoeging”. Er zijn verschillende situaties denkbaar:

  • Allebei krijgen jullie toevoeging: Jullie hebben allebei recht op toevoeging (overheidssubsidie). In dat geval betalen jullie allebei (afhankelijk van je eigen inkomen) € 54,- of € 108,- eigen bijdrage. Daarbij komt dan nog het verlaagde griffierecht van de rechtbank, € 42,-. De rest wordt betaald door de overheid. De totale kosten bedragen dan per persoon € 92,- of € 144,-.
  • Een van beide krijgt een toevoeging: Een van jullie beiden heeft recht op toevoeging. Hij of zij betaalt dan wat er hierboven staat. De ander betaalt de helft van de kosten van de mediator, en het normale griffierecht van € 143,50.
  • Allebei krijgen jullie géén toevoeging: Jullie hebben allebei geen recht op toevoeging. Dat is het geval als jullie allebei meer verdienen dan ca. € 40.000,00 per jaar. In dat geval betalen jullie samen alle kosten van de mediator, de kosten van de advocaat voor het indienen van het echtscheidingsverzoek (ca. € 300,-) en het normale griffierecht van € 287,-.

Uurtarief

Als er geen sprake is van toevoeging is mijn uurtarief € 150,- + BTW = € 181,50. Veel van mijn mediations kunnen na drie gesprekken worden afgerond. Samen met het opstellen van het echtscheidingsconvenant en een ouderschapsplan heb ik dan in totaal ca 7,5 uur nodig. De kosten van de mediation zijn in dat geval ongeveer € 1500,– inclusief BTW. Dat is zonder de kosten van de advocaat en de griffierechten. Er is ook een vaste tariefafspraak mogelijk.

Controle achteraf

LET OP. Bij toevoegingen wordt door de Raad voor Rechtsbijstand ook achteraf gekeken naar wat de verdeling van de boedel voor jullie oplevert. Als er bij de verdeling van de boedel meer dan ca. € 11.600 wordt verrekend, wordt de toevoeging ingetrokken, en moet je alsnog jouw helft van de mediation betalen. Meer informatie: Raad voor Rechtsbijstand.

Heb je een brug nodig waar nu een kloof is?

Als echtscheidingsbemiddelaar bij Just Mediation Nijkerk en omgeving kan ik jullie helpen in deze lastige tijd. Voor vragen kunnen jullie ons vrijblijvend bereiken via info@justmediation.nl of door het contactformulier in te vullen.

Helpt een brug bouwen waar nu een kloof is.Neem contact op